Nederlandse Spoorwegen SNG 3024

  Deel op Twitter Deel op Facebook
Foto van Nederlandse Spoorwegen SNG 3024
 26 Mooi?
© Tijn
Locatie van foto: Oudenbosch
Opmerkingen
Al in 1854 werd spoorlijn 12 geopend, eerst in juli tussen Antwerpen en Roosendaal en later dat jaar werd het traject verlengd naar Oudenbosch, Zevenbergen en uiteindelijk Moerdijk. Het lijntje van Zevenbergen naar Moerdijk is in 1880 ook weer opgebroken toen men over het spoor naar Dordrecht en Rotterdam kon, via het inmiddels weinig spectaculaire station van Lage Zwaluwe.

Jarenlang was lijn 12 van groot belang voor internationaal treinverkeer in Nederland. Wie de geschiedenisboeken in duikt, ziet foto's van TEE's, D-treinen, Eurocity's en later ook hogesnelheidstreinen zoals de Thalys die het stationsgebouw van Oudenbosch voorbijsnellen. Door de opening van de HSL-Zuid en überhaupt het uitdunnen van internationaal treinverkeer is tweemaal per uur en sprinter en tweemaal per uur een intercity het enige dat je hier nog ziet, plus af en toe een goederentrein van/naar België of de Zeeuwse Sloehaven.

Sinds december zijn de FLIRT'jes vervangen door SNG-stoptreinen op de sprinterdienst tussen Roosendaal en Dordrecht. Hier arriveert een exemplaar met geel contrastvlak op de voorkant bij het één na oudste nog bestaande stationsgebouw van Nederland (Valkenburg is een jaartje ouder). Hierna is het nog zo'n vijf minuten naar eindpunt Roosendaal.

NSR 3024: SPR 5961 (Dordrecht - Roosendaal) || Oudenbosch, Noord-Brabant || 1 maart 2022 (17:15)
Trein gegevens
Nummer
Materieeltype
Materieelsoort
Fabrikant


Treinnummer
Treinserie
Fotogegevens
Fotograaf
Tijn 
Genomen op
Di 1 mrt '22
Geupload op
Wo 2 mrt '22
Views
1284
Mooi gevonden door 26: