NMBS MR75 804

  Deel op Twitter Deel op Facebook
Foto van NMBS MR75 804
 20 Mooi?
© Tijn
Locatie van foto: Tussen Essen en Roosendaal
Opmerkingen
Er was een beetje groothoek voor nodig, maar dan staat je plaat wel vol met vergane glorie. Het Ligapark bijvoorbeeld. Daar waar nu een woontoren een groot deel van de skyline van Roosendaal bepaalt, was vroeger de plek waar miljoenen Ligakoeken geproduceerd werden. De bekende biscuitbakker verhuisde in 1953 van Bergen op Zoom naar Roosendaal en was dus geboortegrond van onder andere de Evergreen en de Milkbreak. In 1992 is het fabriekscomplex afgebroken en recentelijk is er een wooncomplex voor teruggekomen.

Aan de andere kant van het spoor zat tussen 1967 en 2007 de distilleerderij van jeneverproducent Wenneker, nadat het markante pand eerder hoofdkantoor was van sigarenfabrikant KaVeeWee. De letters van Wenneker zijn niet weggehaald, want het hoofdkantoor van de jeneverboer zit nog altijd in de loods. Maar Ligakoeken, jenever, sigaren... Het is maar goed dat sportschool Big Gym voor een beetje balans zorgt in deze vrij ongezonde buurt.

Of vergane glorie van toepassing is op het hoofdonderwerp van de foto, de MS75 van de Belgische Spoorwegen, is maar de vraag. Je kunt je immers afvragen of er bij deze vierdelige treinstellen ooit sprake was van glorie. De bijna vijftig jaar oude boemels zijn sinds het vertrek van de Beneluxtrein naar Breda de enige mogelijkheid om van Roosendaal naar Belgiƫ te treinen. Sinds ongeveer een jaar is iedere varkensneus, zoals de stellen gekscherend genoemd worden, opgeknapt en in een moderne kleurstelling gebracht zodat ze er weer even tegenaan kunnen. En toegegeven: het NMBS-grijs ziet er toch wel wat frisser uit dan het viezige roodbruin dat ze oorspronkelijk hadden.

De 804 is met een onbekend gebleven treinstel bijna aangekomen bij eindpunt Roosendaal. De 800 meter tussen het A58-viaduct en station Roosendaal zijn de enige 800 meter waar een VIRM een MS75 tegenkomt en het toeval wil dat dat bij het nemen van de foto ook gebeurde.

NMBS 804 + 8xx: S32 2563 (Puurs - Roosendaal) || Roosendaal, Noord-Brabant || 8 april 2022 (14:37)
Trein gegevens
Nummer
Operator
Materieeltype
Materieelsoort
Fabrikant

Meer foto's van: MR75 NMBS Elektrisch treinstel

Treinnummer
Treinserie
Fotogegevens
Fotograaf
Tijn 
Genomen op
Vr 8 apr '22
Geupload op
Zo 17 apr '22
Views
62
Mooi gevonden door 20: