Spoorwegmuseum Kameel 20

  Deel op Twitter Deel op Facebook
Foto van Spoorwegmuseum Kameel 20
 109 Mooi?
© Tijn
Locatie van foto: Utrecht Maliebaan
Evenement / speciale rit: Afscheidsritten kruising Blauwkapel met Mat'54, Mat'46 en Kameel op za 14 mei '22 .
Opmerkingen
Vandaag reden verschillende treinen van het Spoorwegmuseum een rondje door de provincie Utrecht om het einde van de iconische spoorwegkruising bij Blauwkapel in te luiden. Na drie ritjes met Hondekop 386 en Muizeneus 273 was het als laatste de beurt aan de NS 20, het motorstel dat ook wel De Kameel genoemd wordt. Sinds 2019 behoort De Kameel tot de collectie van het Spoorwegmuseum, nadat het sinds z'n revisie in 2008 nog elf jaar bij NS heeft rondgereden als directierijtuig.

Zelf loop ik niet snel warm van een ritje met De Kameel, omdat ik het een vrij onfraaie trein vind. Omdat de rondrit van de Mat '46 en Mat '54 me dan wel weer kon bekoren, besloot ik in Utrecht toch maar de NS 20 even mee te pakken. Voordeel van de geringe lengte van het motorrijtuig: je kunt een mooi zijaanzicht maken. De gezellige Burgemeester Reigerstraat kruist de Oosterspoorweg bij de muurschildering van prof. Buys Ballot. Ballot bewees in 1945 in Utrecht het Dopplereffect, een verandering in geluidsfrequentie door door een snelheidsverschil tussen de geluidsbron en de ontvanger. Deze schildering was de eerste van een serie muurtekeningen die op initiatief van de Universiteit Utrecht door de hele stad zijn tentoongesteld. Inmiddels hebben ook natuurkundigen Caroline Bleeker en Leonard Ornstein en scheikundige Jacobus van 't Hoff een muurschildering in Utrecht.

Het fresco fleurt de toch al levendige Burgemeester Reigerstraat lekker op. Nu deze straat sinds kort een fietsstraat is, is deze foto van de NS 20 een stuk beter mogelijk. Veel autoverkeer is er immers niet meer. En eerlijk is eerlijk: auto's maken het straatbeeld toch wel een stuk minder fraai.

NS 20 'Kameel' || Utrecht, Utrecht || 14 mei 2022 (15:04)
Trein gegevens
Nummer
Materieeltype
Materieelsoort
Fabrikant


Treinnummer
Treinserie
Fotogegevens
Fotograaf
Tijn 
Genomen op
Za 14 mei '22
Geupload op
Za 14 mei '22
Views
452
Mooi gevonden door 109: