Changelog

Over Treinposities.nl

Vooraf

Deze site is vooral bedacht met treinhobbyisten in gedachten, niet voor actuele reisinformatie, raadpleeg daarvoor een reisplanner. De gegevens op deze site worden uit diverse bronnen betrokken, waaronder NDOV, iRail (België) en de NS API. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Alle treinen?

Op Treinposities.nl kun je live kijken waar een deel van de treinen in Nederland rijdt. Een deel maar? Ja, helaas, niet van elke rijdende trein is een actuele positie publiek beschikbaar. Zo zul je geen treinen vinden die getrokken worden door een Traxx-locomotief, en ook Thalys en ICE ontbreken helaas. Arriva stelt de actuele positie van een deel van hun regionale treinen beschikbaar. Keolis/Syntus treinen zijn over het algemeen ook zichtbaar op de kaart, Connexxion (Valleilijn en BRENG) en Qbuzz ontbreken helaas ook nog steeds.

Als er meer bronnen beschikbaar komen dan zal ik die hier uiteraard graag integreren. Tips zijn welkom ;)

Experiment december 2023

Ik doe momenteel een proef met het berekenen van de posities van enkele treinen waar we nu geen live posities van krijgen. Het gaat om treinen waar wel het materieelnummer van bekend is. Op dit moment gaat het over de IC Berlijn, de IC Brussel, de Intercity Direct met Traxx-sandwich-stammen, ICE International, Nightjet en Eurostar treinen. De positie wordt berekend op basis van de dienstregeling, de bij mij bekende route en actuele vertraging. Het zal duidelijk zijn dat dit nog verre van perfect werkt. Ik hoop deze posities de komende tijd dan ook nog te verbeteren. Hopelijk lukt het vervoerders in 2024 om zelf van meer/alle treinen écht actuele posities door te geven. Het is dan per slot van rekening... 2024, en zou geen "rocket-science" meer moeten zijn. Dit soort berekende posities zouden we natuurlijk eigenlijk niet nodig moeten hebben...

Donaties welkom!

Treinposties.nl bevat geen advertenties en is gratis voor bezoekers en gebruikers, en genereert dus ook geen inkomsten, maar het in de lucht houden van de website en het bijbehorende uitgebreide archief brengen wel aanzienlijke kosten met zich mee.

Ben je blij met Treinposities (en/of Busposities), en wil je toch iets bijdragen aan hosting en onderhoud, dan is een donatie natuurlijk zeer welkom! Dat kan via PayPal, of via bankrekeningnummer NL32REVO9835386017, BIC: REVONL22 ten name van Roel Hemkes.

Je helpt daarmee de instandhouding en uitbreiding van Treinposities mogelijk te maken. Alvast bedankt!

Foto's

Alle foto's die op deze site zijn geupload blijven eigendom van de respectievelijke fotograaf en mogen, conform het auteursrecht, niet zonder uitdrukkelijke toestemming worden gebruikt.

Bijdragers

Inmiddels zal duidelijk zijn dat ik deze site niet meer helemaal alleen kan beheren. Daarom ben ik dankbaar voor de vrijwilligers die op verschillende vlakken een bijdrage leveren aan de site:

MetroRET Input over dienstregeling en treinseries, testen en het aandragen ideeën vanaf het allereerste begin van de site.
DDZ7504 Redactie materieel, controleren foto-informatie, redactie goederentreinen.
TrainplazaNL Redactie materieel
Lijn45 Redactie materieel, statische objecten
Ruben01 Redactie goederentreinen
Treinspotterrtd Redactie SNG-materieel

Uiteraard wordt een hele belangrijke bijdrage ook geleverd door alle fotografen, plaatsers van opmerkingen, inzenders van bijzondere ritten en evenementen, en gebruikers die de nummer-lijsten completeren. Jullie ook allemaal bedankt! Ben ik iemand vergeten, dan is dat zeker niet mijn bedoeling! Laat het me even weten dan vul ik dit overzichtje aan..

Busposities

Naast Treinposities heb ik ook Busposities.nl gebouwd, met een live-kaart, voertuigoverzichten en natuurlijk ook heel veel foto's van enthousiaste busliefhebbers. Met je account van Treinposities kun je ook direct gebruik maken van Busposities, je hoeft je niet opnieuw aan te melden.

Credits

De treinplaatjes komen onder andere van NS, van Arthur's Treinenpagina Wiek Vlasma en Arman Yildiz, waarvoor dank! Afbeeldingen NMBS treinen door Marc Le Gad onder Creative Commons 3.0 share alike, non commercial licentie.

Vragen, bugs, feature requests?

Leuk, neem contact met me op via info@treinposities.nl of via Social Media: Twitter of Mastodon

Over de maker

Treinposities.nl is gebouwd door:
Roel Hemkes
Zielhorsterweg 85A
3813 ZX AMERSFOORT

De techniek van Treinposities wordt ook gebruikt voor het meldpunt Volle Treinen van reizigersvereniging Rover, en de live kaart van de Tourist Tram Den Haag. Naast aan Treinposities werk ik verder onder andere aan Bookmatch Tweedehands Studieboeken en diverse intranet-projecten.

Mijn vrouw werkt als onafhankelijk notulist in de omgeving Amersfoort.