FAQ

In deze FAQ vind je veelgestelde vragen over allerlei zaken op Treinposities.

Categorie: Foto's

Er zijn twee manieren om een foto op de site te plaatsen. De eerste is om hier op de blauwe knop ‘uploaden’ te klikken en vervolgens de instructies op het scherm te volgen. Voor de andere manier navigeer je eerst naar de pagina van het voertuig waar je een foto van hebt (bijvoorbeeld SNG 2301) en klik je in het tabblad foto’s op de knop ‘Foto toevoegen’. Als je voor het eerst een foto plaatst, lees dan de regels goed door.

Dat kan via de knop ‘Nog een voertuig op deze foto?’ die je onderaan de pagina van je foto kan vinden. Hier kan je naar andere voertuigen zoeken op nummer of naam. Er verschijnt dan een lijst van de voertuigen die aan je zoekopdracht voldoen. Als je daarna het nummer van het juiste voertuig aanklikt heb je een tweede voertuig bij je foto gezet.

Als je je nieuw aanmeldt op Treinposities.nl moeten je foto's voor algemene publicatie goedgekeurd worden. Meestal gebeurt dit binnen 24 uur, soms duurt het door drukte of vakanties langer.

De screening van je foto's vooraf vervalt automatisch als je laatste 10 foto's goedgekeurd zijn.

Vanaf 1 april 2025 is het echter wel zo, dat als er binnen een maand tijd vijf foto's of meer zijn afgekeurd, je uploadmogelijkheid voor een maand uitgeschakeld wordt. Houd de fotoregels dus goed in de gaten.

Om te beginnen kan je de regels nog eens doorlezen. Je afgekeurde foto voldoet waarschijnlijk niet aan meerdere regels die hier staan.
Ook kan je kijken naar de foto's van anderen, vergelijk jouw foto bijvoorbeeld eens met foto's die op de zelfde plek zijn gemaakt en kijk wat de andere fotografen anders doen dan jij, of doe inspiratie op bij andere foto's op de site. Hier geldt meestal: hoe vaker een foto mooi is gevonden, hoe beter hij is.

Je hoeft vaak niet veel te veranderen aan de manier waarop je foto's maakt om aan de regels te voldoen. Een paar stappen zetten, je camera draaien of je foto achteraf aanpassen of bijsnijden kan al het verschil maken tussen een goede en slechte foto.

Let op, vanaf 1 april 2025 verandert er wel iets. Als er binnen een maand tijd vijf foto's of meer zijn afgekeurd, wordt je uploadmogelijkheid voor een maand uitgeschakeld. Houd de fotoregels dus goed in de gaten.

Categorie: Radar

Sinds maart 2021 worden de posities van de Nederlandse trams en metro's op onze zusterwebsite Busposities bijgehouden. Daar kan je ook per voertuig en lijn de inzet bekijken sinds deze datum. Sinds deze verplaatsing werken we de statussen van de trams en metro's vooral bij op Busposities.

De vervoerders geven normaal alleen live-posities door als een trein onderweg is in de reizigersdienst. Hierdoor kunnen we alleen reizigerstreinen laten zien op de kaart. Leeg materieelritten, goederentreinen en treinen die niet rijden kunnen hierom dus niet op de site getoond worden.

We krijgen de live posities binnen van de meeste treinen van NS, Arriva en Keolis. Van de meeste andere reizigerstreinen die in Nederland komen worden de posities op de kaart berekend op basis van de dienstregeling en vertraging van de trein. Van sommige vervoerder hebben we helaas niet genoeg gegevens om hun treinen op de kaart te laten zien.

Categorie: Database

We hebben lang niet alle types en bedrijven op de site staan omdat er veel meer bedrijven en types zijn dan die waarvan onze gebruikers foto’s hebben. Mocht je foto’s hebben van andere types en bedrijven kan je via het supportforum een verzoek plaatsen om deze toe te laten voegen.

Je kan een specifiek voertuig vinden door in het linker zoekvak in de zwarte balk bovenin het scherm op voertuignummer, naam of UIC-nummer te zoeken. Let op: soms verschijnen de resultaten van je zoekopdracht niet direct onder het menu, als je op enter drukt of op ‘zoek’ klikt, verschijnt er wel een lijst (als er resultaten zijn).

Via dit zoekvak kan je ook op bedrijfs- en typenamen zoeken. Je kan die pagina's ook vinden via het menu 'Materieel' bovenin de site. Daar staan knoppen voor de bekendere bedrijven die in Nederland komen, links naar de buitenlandse maatschappijen per land en de verschillende soorten materieel die we in de database hebben staan. Op de pagina van een bedrijf zie je een lijst van de verschillende voertuigtypes die het bedrijf heeft (gehad) en op de typepagina een lijst van alle bedrijven die met dat type hebben gereden.

Als je op de naam of foto van een van deze types of bedrijven klikt, kom je bij een lijst van alle voertuigen van het type die bij het bedrijf in dienst zijn geweest en, indien beschikbaar, wanneer ze voor het laatst hebben gereden. Op deze pagina kan je op de foto of het nummer van een voertuig klikken om op de voertuigpagina te komen. Hier kan je alle foto’s, filmpjes en opmerkingen van het voertuig en eventueel gedetailleerdere informatie over de recente inzet zien.

Als je zeker weet dat het nummer van het voertuig wat je hebt gezocht wel bestaat maar niet in de database staat kan je hem zelf toevoegen door naar de lijst van het type te navigeren bij de vervoerder waar je het voertuig mist (zie de vragen hierboven wat je moet doen als dit type of de vervoerder niet in de database staat) en daar op de knop 'Toevoegen' boven de tabel te klikken. Hier vul je de nummers in van de ontbrekende voertuigen. Let erop dat je elk nummer op een andere regel zet. Voeg aub geen materieel toe dat nog niet is gebouwd.

UIC-nummers zijn 12-cijferige codes die voor elk voertuig binnen Europa uniek zijn en sommige gegevens van de treinen bevatten. Om uit te leggen hoe het UIC-nummer van een loc of treinstel werkt nemen we als voorbeeld de UIC van de NS Traxx 186 001: 91 84 1186 001-1 NL-NS. De eerste twee cijfers (91) zijn voor de voertuigsoort (in dit geval e-loc), de volgende twee (84) zijn voor het land (Nederland), De volgende vier cijfers (1186) zijn voor het type en de drie daarna (001) voor het volgnummer. Het laatste cijfer (-1) is het controlecijfer. De rijtuigen van treinstellen hebben tegenwoordig type- of volgnummers die weinig van elkaar verschillen. De bakken van NS FLIRT 2201 hebben bijvoorbeeld de type- en volgnummers 4962 001, 4963 001 en 4964 001. De DB Regio FLIRT 1428 001 heeft dan weer de baknummers 1428 001 en 1428 501 voor de stuurstanden en 1828 001 en 1828 501 voor de tussenrijtuigen. Duitse treinstellen hebben vaker een nummering waarbij de ene kop een volgnummer heeft die 500 hoger is dan de andere. Let op dat we bij treinstellen met een nummering als deze alleen het laagste nummer in de database invoeren!

Goederenwagens en rijtuigen hebben een ander systeem voor de 5e tot 11e cijfers. Hier nemen we de DDM-1 stuurstand van het Spoorwegmuseum als voorbeeld. Deze heeft UIC NL NS 50 84 26-37 108-6 De 50 betekend hier dat het een binnenlands passagiersrijtuig betreft en de 84 dat het rijtuig Nederlands is. De 26-37 duiden hier i.t.t. het nummer van locs en treinstellen verder aan welk soort voertuig het is. De 26 geeft aan dat het rijtuig een tweedeklas dubbeldeksrijtuig is en de 37 dat het rijtuig geschikt is voor 140 km/h en 1500V gelijkspanning. De 108-6 is, net als bij de Traxx, het volg- en controlecijfer.

We noteren op de site de UIC-nummers op de zelfde manier als in de voorbeelden hierboven, dus bij de locs en treinstellen met spaties na het tweede, vierde en achtste cijfer en een streepje voor het volgnummer en bij rijtuigen een spatie na het tweede, vierde, zesde en achtste cijfer en een streep voor het controlenummer, ook al staat het ander op het voertuig.

Zie Wikipedia voor een uitgebreider artikel over UIC-nummers.

Als het subtype al bij de vervoerder waar je het voertuig wil toevoegen staat, moet je eerst in de voertuiglijst op de blauwe knop van het subtype boven de tabel klikken voordat je op 'Toevoegen' drukt. De nieuwe nummers zullen dan onder het subtype worden toegevoegd. Als het subtype nog niet bij de vervoerder staat kan je het best het nieuwe voertuig onder het hoofdtype toevoegen en een bericht op het forum plaatsen dat je een subtype mist.

Je kan proberen om de eigenaar te achterhalen via Drehscheibe of Elektrolokarchiv. Als daar niet duidelijk uit wordt van wie de loc was op het moment van de foto kan je een vraag daarover op het forum plaatsen. We voegen alleen locs toe bij de leasemaatschappijen zelf als we er zeker van zijn dat de loc op het moment van de foto niet is verhuurd.

Als een nieuw nummer aan een voertuigtype wordt toegevoegd komt dat nummer ook in de url van het voertuig te staan. Gebruikers kunnen daarna het weergegeven nummer op de site aanpassen. Soms vervangt een gebruiker het oorspronkelijke nummer door een ander nummer waarmee een voertuig van dat type rondrijdt. Als je dan het nummer wat bij dat voertuig in de url staat opnieuw invoert zal het systeem geen nieuw voertuig toevoegen omdat deze al bestaat. Als je dit overkomt moet je het nummer dat je wilde invoeren (zonder spaties) in de balk rechtsboven zoeken. Het gezochte voertuig verschijnt dan in de lijst met resultaten. Mochten er foto's van het verkeerde voertuig bij staan, meld het dan op het forum.

Er zijn verschillende redenen waarom je een voertuig niet kan vinden. Het kan zijn dat je een fout in je zoekopdracht hebt gemaakt of dat je naar een naam of UIC-nummer hebt gezocht die nog niet bij het voertuig is ingevoerd. In dat geval kan je het best op een andere manier het voertuig proberen te zoeken.

Anders kan het zijn dat je een nummer opzoekt van een voertuig dat meerdere nummers heeft. We voeren bij dit soort voertuigen alleen het laagste nummer in. Duitse treinstellen hebben bijvoorbeeld vaak per rijtuig een ander nummer. Zo heeft DB Regio een Talent met op het ene rijtuig het nummer 643 065 en op het andere het nummer 643 565. Deze staat bij ons alleen onder het nummer 643 065 in de database. Vaak geldt bij Duitse treinstellen dat het hoge nummer 500 hoger is dan het lage nummer.
Een ander voorbeeld is een deel van de Franse treinstellen. Zij hebben twee opeenvolgende nummers voor beide koprijtuigen, bijvoorbeeld TER 2N NG 26543/26544. Deze staat bij ons alleen als 26543 in het systeem. Als je een foto hebt van het hogere rijtuignummer kan je die bij het lage nummer plaatsen.

Als het type van het voertuig al bij het bedrijf waar je een foto van hebt kan je zelf het ontbrekende nummer toevoegen (zie de vraag 'Hoe voeg ik een missend voertuig toe?'). Als het type nog niet bij het bedrijf staat kan je een verzoek in het supportforum plaatsen.

Je kan als je het type niet weet proberen om het nummer in Google tussen "-tekens op te zoeken, bijvoorbeeld "321 123", als dat niet direct resultaat oplevert kan je proberen om de naam of afkorting van de maatschappij buiten de " in je zoekopdracht te zetten ("321 123" db). Als dat ook niets oplevert kan je een verzoek op het forum plaatsen.

Als je de knop ‘Toevoegen’ mist betekent het dat een moderator de optie om voertuigen toe te voegen bij dat type heeft uitgezet. Dit komt vaak doordat alle voertuigen van dat type al in onze database staan of dat er vaak niet kloppende of dubbele nummers aan die lijst worden toegevoegd. Als je er zeker van bent dat er een nummer mist waarvan je een foto hebt kan je een verzoek bij het Support-forum neerleggen.

Categorie: Support forum

In de toevoeg verzoeken-categorie kan je alle verzoeken kwijt die door de materieel admins opgepakt kunnen worden. Zij kunnen de voertuigen, voertuig(sub)types en bedrijven die in de database staan toevoegen en aanpassen, net als goederentreinen met naam en evenementen in de spooragenda. Het bugs en aanpassingen-deel is voor alle andere verzoeken. Als een topic in het verkeerde deel van het forum is geplaatst kunnen de beheerders hem verplaatsen.

Nee, omdat de database niet eindeloos groot is hebben we besloten om geen losse rijtuigen, bijwagens en goederenwagens toe te voegen, behalve bijzondere exemplaren. Ook voegen we geen rail-/wegvoertuigen, mock-ups, dienstauto's en modelspoor toe. Nieuwe trams en metro’s worden alleen op Busposities toegevoegd. We accepteren alleen toevoegverzoeken waar de aanvrager foto's heeft van de voertuigen die ze toegevoegd willen hebben.

Er zijn maar een paar beheerders die voertuigen toevoegen. Zij doen dit als hobby in hun vrije tijd en kunnen ook beslissen om die tijd anders te besteden. Als er veel verzoeken open staan zal het toevoegen van nieuwe voertuigen voor het aanpassen van statussen, subtypes en andere gegevens gaan. De moderatoren werken vaak de lijst met toevoegverzoeken van onder naar boven af. Het heeft dus weinig zin om je verzoek te ‘pushen’ of een nieuw topic ervoor te openen.

Bij een toevoegverzoek voor materieel hebben we in ieder geval het nummer, type en vervoerder van het voertuig nodig. Bij locs van leasemaatschappijen waarvan je niet weet voor welke vervoerder deze reed is het ook handig om te vermelden wanneer je deze zag en eventueel met welke trein.

Voor goederentreinen hebben we minstens een naam, begin- en eindpunt en vervoerder nodig om ze toe te kunnen voegen.

Voor ritten in de spooragenda hebben we minstens een naam, datum, vervoerder en bij voorkeur ook een link naar de rit nodig.

Bij een bug in Mijn ritten is het handig om de datum, het ritnummer en het traject waar je hebt gereisd mee te sturen, zodat we de bug makkelijker kunnen oplossen.

Categorie: Mijn ritten

Ons archief met gegevens over de Nederlandse treinritten gaat terug tot begin juni 2018.

Als je sinds 13 februari 2019 reizen met Arriva hebt gemaakt waarbij je het treinstelnummer mist kan je op de radar terugkijken of het treinstel daarop te zien is. Soms staan hun treinstellen wel op de radar, maar zijn niet aan de rit in de ritinfo gekoppeld. Voor oudere ritten van Arriva en ritten van andere regionale vervoerders kan je proberen om via de spots op Somda (zie hieronder) de treinstelnummers te vinden.

Sommige data over de NS-treinen is op andere plekken te vinden. Somda heeft bijvoorbeeld alle tijden van de basisdienstregelingen sinds 2009 online staan. Dit kan je gebruiken om de juiste treinnummers te vinden als je (ongeveer) weet op welke datum en tijd je een reis hebt gemaakt. Ook staan daar een hoop spots uit de periode van doordat deze site bestond. Hiermee kan je proberen om ontbrekende treinstelnummers bij je ritten te vinden.

Het open-data archief heeft voor de NS-treinen vanaf november 2013 in de infoplusDVS bestanden informatie over het materieel en vertraging per treinnummer voor elk station. Elke regel in die bestanden is een treinstop (chronologisch gesorteerd) met per trein o.a. het vertrekperron, de treinsamenstelling en de vertraging. De bestanden doorzoeken op >TREINNUMMER< geeft dan snelst resultaat. Let op: Voor deze methode heb je kennis en ervaring nodig met .CSV en .XML bestanden.

Je kan via deze pagina zien op welke dagen je ritten hebt ingevoerd waar je de reisklasse, controle en zitplaats niet niet hebt aangegeven.

Categorie: Overig

Je maakt een album door op de pagina van een van je foto's op de knop 'Jouw albums' te klikken.

Je kan een nieuwe lijst maken door op de pagina van een voertuig op de knop 'Jouw lijsten' te klikken.

Dat kan door naar de pagina 'Jouw foto's' te gaan en daar op het grijze knopje 'wijzigen' te klikken dat tussen de filterknoppen en je foto's in staat of door in het hoofdmenu naar 'Mijn profiel en instellingen' te gaan en dan op "Wijzig links' onder het kopje 'Links naar andere sites' te klikken. Let op, de links die je op Treinposities en Busposities invoert zijn niet met elkaar gesynchroniseerd. Je moet dus op beide sites een link toevoegen/aanpassen als je hem daar zichtbaar wil hebben.

Onder het kopje ‘doorkomsten’ op de pagina's van de NS-treinen staan knoppen om alerts in te stellen. Je kan ook alerts op planning instellen via mijn alerts.

Dat kan door op de knop 'Wijzig' te klikken onder je profiel of door op 'stel in als profielfoto' te klikken op de pagina van een van je foto's.

De vragen en antwoorden in deze FAQ zijn opgesteld door: Lijn45.